El passat dissabte va tindre lloc a Castelló la “XIV Jornada sobre el valencià. Pedagogia (llengua i literatura), ús social i normativa”

Taula de Filologia Valenciana va celebrar este dissabte 12 de novembre del 2022 al Centre Públic de Formació de Persones Adultes Josep Pasqual i Tirado de Castelló de la Plana la “XIV Jornada sobre el valencià. Pedagogia (llengua i literatura), ús social i normativa”, un programa intens que va comptar amb huit ponències. La trobada va començar amb el lliurament del premi Joaquim Garcia Girona de foment de la investigació sobre el valencià al millor treball presentat en esta edició. El guardonat ha sigut Sergi Castillo Prats pel seu treball “El dictamen de l’AVL sobre l’entitat i la denominació del valencià com a referent de l’obra normativa de l’entitat”.

El guardonat, Sergi Castillo, amb Àngel Calpe, Abelard Saragossà i Josep Palomero.

Este premi té com a objectiu potenciar els docents de les escoles i dels instituts que participen activament en la investigació per a millorar l’ensenança, la normativa i l’ús social del valencià, i té una dotació econòmica de 1.000 euros que aporta l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El jurat del premi està integrat per membres del consell de redacció de la revista anual Aula de Lletres Valencianes, on es publicarà pròximament el treball guardonat.

La jornada celebrada a Castelló es va iniciar amb l’entrega del premi “Joaquín Garcia Girona” per part del president de Taula, Abelard Saragossà, i de Josep Palomero, membre de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (la convocatòria del premi Jordi Valor va ser declarada deserta); i va finalitzar amb l’assemblea anual del col·lectiu. Precisament Josep Palomero va ser l’encarregat de pronunciar la conferència central de la Jornada, titulada “Fuster (i Pla) sobre Raimon”, patrocinada també per l’Acadèmia Valenciana de la Llengua.

La diputada de Cultura de la Diputació de Castelló, Ruth Sanz, no pogué assistir a la inauguració de la jornada però facilità que es poguera repartir als assistents el número 8 de la revista Aula de Lletres Valencianes – Revista Valenciana de Filologia, fruit del conveni entre la Diputació de Castelló i Taula de Filologia Valenciana. Està previst fer en breu la presentació oficial del dit número, així com oferir els seus continguts en línia.

Un matí intens

La jornada filològica castellonenca va ser intensa i es pogué desenrotllar amb èxit i moltíssimes intervencions, tot i el mal oratge que per la Dana es vivia en les comarques valencianes i que va endarrerir el seu inici. Antoni López Quiles presentà el seu treball “Un hospital de paraules ferides. El Nou salteri valencià”, en què planteja criteris per a l’elaboració dels texts litúrgics valencians; Ferran Suay reflexionà sobre la necessitat d’avançar en l’assertivitat lingüística dels valencianoparlants amb la presentació “Traure la llengua”; Sergi Castillo va exposar el seu treball, guardonat amb el premi Joaquim Garcia Girona i titulat “El dictamen de l’AVL sobre la denominació i l’entitat del valencià com a referent de l’obra normativa de la institució”; Leo Giménez, amb la ponència “Fem el valencià més fàcil, assimilable, identificador i comunicatiu”, defengué la necessitat de difondre una norma lingüística més pròxima als parlants; Jordi Cassany va interpel·lar els assistents amb: “Lectorats: quin catalanovalencià cal ensenyar-hi?”, on proposava l’assumpció de la diversitat de la nostra llengua en la pràctica dels lectorats en l’estranger; Vicent Satorres i Alaitz Zalbidea presentaren el nou volum d’Apte+: “Món de llengua (C1)”, de l’editorial Àrbena, que aposta per combinar el text escrit amb els continguts audiovisuals en línia amb la incorporació de codis QR; i, finalment, Vicent Baydal, exposà la comunicació “De la revista ‘Lletraferit’ a l’èxit de Noruega. Pot ajudar el model lingüístic a la difusió social del valencià?”, on mostrà l’efecte positiu que ha tingut per a l’editorial Drassana el fet d’apostar per un model lingüístic basat en les orientacions de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, pròxim al públic lector.

Taula de Filologia Valenciana és una associació formada principalment per docents d’institut i d’escola, tècnics lingüístics, professors d’universitat i altres professionals vinculats a la llengua. El seu objectiu bàsic és treballar per a millorar la docència i el model lingüístic del valencià, així com fer propostes que faciliten l’ús social de la llengua pròpia dels valencians.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *