Totes les llengües de cultura del nostre voltant, el castellà, el francés o l’anglés, tenen gran quantitat de materials didàctics destinats a ensenyar fonologia normativa (ortologia) a tota classe d’estudiants. Els sons del valencià ha sigut dissenyat amb eixa finalitat: descriure i ensenyar la fonologia del valencià a tots els estudiants, als parlants natius de valencià i també als qui no ho són.

El fet és que, encara ara, la pronúncia genuïna del valencià rep molt poca atenció en els àmbits acadèmics. Per eixe motiu, amb el pas de les generacions, ha començat a ser normal l’extensió de fenòmens fonològics que eren insòlits fa només trenta anys, com la pronúncia idèntica de la vocal oberta de set (el número) i la tancada de set (‘ànsia de beure’), la tancada de sord (‘que no sent’) i l’oberta de sort (‘afortunat’) o l’igualament de les consonants finals en Lluís i lluïx i en all i ai. Els sons del valencià pretén revertir tots eixos fenòmens d’empobriment fonològic i vehicular un model fònic ric i genuí, el que encara usen amb normalitat la major part dels parlants de valencià. Per a aconseguir eixe objectiu, al costat d’explicacions concises i exercicis, el quadern inclou 81 fitxers d’àudio il·lustratius que vos ajudaran a distingir i produir adequadament tots els fonemes del valencià tradicional.

«La fonologia del valencià és la seua música. Podem parlar el valencià, però si no coneixem la seua fonologia, el valencià perd eixa música que el fa particular».

1 Comment on Josep Saborit publica un manual d’autoaprenentatge dels sons del valencià

  1. Bon dia. Tinc 73 anys recent complits i sóc conegut al poble com a Cames (aleshores Cames el sord), escrit aquest comentari, com tot el que escric en valencià, en l’ajut de les eines que la generalitat ha posat a l’abast tot hom per poder usar la nostra llengua, en aquest cas la dels meus pares, els meus iaios, els meus besavis i des de molt temps enrere d’ells, i tot, perquè la meus llengua, en l’escola del franquisme, estava prohibida. Per tant, acullo amb esperança la publicació per donar continuïtat als sons valencians, que no és altra cosa, que donar continuïtat al nostre país valencià.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *