criteris

Els nous Criteris lingüístics de l’Administració de la Generalitat elaborats per la Direcció General de Política Lingüística (consultables ací) contravenen a la normativa de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Això és el que es desprén de l’informe que ha publicat la institució normativa en la seua pàgina web, i que podeu consultar ací.

En un clar toc d’atenció als redactors d’eixos Criteris, l’AVL els suggeria «la conveniència que revisen algunes de les solucions fixades en els Criteris lingüístics que ens han remés a fi d’adequar-los a les recomanacions de l’Acadèmia» i afirmava que és desitjable que els criteris lingüístics no depenguen de «les vel·leïtats personals de cada redactor o les preferències del partit que governe en cada moment».

L’informe és el preceptiu que emet la institució per a tota norma legal relacionada amb la llengua, en este cas, per a la proposta enviada a l’AVL per part la Direcció General de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme el passat mes d’agost. Ara que s’ha fet públic, es fa evident que els suggeriments de l’Acadèmia no varen ser tinguts en compte.

3 Comments on Els Criteris lingüístics de la Direcció General de Política Lingüística contravenen a l’AVL

  1. Estic en total desacord amb el titular de la notícia i el contingut. Els criteris són totalment normatius i no contravenen a la AVL perquè totes les formes estan al diccionari o a la gramàtica, calia ja un model de llengua, i l’AVL no té en les seues competències plantejar-lo, els models els fem les societats o les administracions. Que per primera vegada, tantes institucions públiques hagen pactat un model de llengua i des de Taula de Filologia Valenciana no s’companye, la veritat que em sorprén i m’entristeix (el PP ja no està al Govern, ho recordem, veritat?). No sé si haureu llegit la introducció del manual: en una paraula CONSENS institucional i fet per especialistes. Recordem que a la AVL, als especialistes se’ls pot comptar només en una mà.

    • Jo, que vols que et diga, uns criteris que em marquen com a funcionari que “he d'”emprar sempre “pateix”, “aquest” i “us”, sense que puga gastar “patix”, “este” i “vos” (sent TOTES formes plenament valencianes); i que damunt, d’una forma supèrbia, es consideren criteris de tota la Generalitat (!) i de totes les administracions municipals, em mereixen molt poc respecte.

  2. De nou l’administració valenciana inventat-se normatives que no se corresponen en lo que és “normal” en el parlar dels valencians. Podem pasar-nos aixina 30 anys més, mentres la llengua valenciana se va morint progressivament per falta de salut normativa. ¡Stop catalanisació!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *