gumbau

Felip Gumbau, el guanyador del premi d’enguany, durant la seua exposició

La Jornada sobre el valencià que Taula de Filologia Valenciana celebrà dissabte passat en Betxí va ser un acte càlid i fructífer. La nostra associació agraïx a l’ajuntament de Betxí el lloc i els mitjans que va posar a la nostra disposició. Volem destacar l’esforç i l’ajuda de l’alcalde, Alfred Remolar, d’Enric Sorribes (bibliotecari) i de Toni Meneu (regidor d’educació), que ens varen acompanyar al llarg del dia.

Sobre la inauguració, cal destacar i agrair la intervenció amena i plena de contingut de Lluís Meseguer (els Ports) en nom de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, com també l’assistència a l’acte de Ramon Ferrer, el president de la institució, i de Josep Palomero, el vicepresident.

lluismeseguer

Intervenció de Lluís Meseguer, en representació de l’AVL

La primera part de la Jornada va culminar amb l’entrega del premi Joaquim Garcia Girona, que sufraga l’Acadèmia. Enguany ha recaigut en un membre de Taula, el professor de valencià Felip Gumbau (Càlig). El seu treball analitza les aportacions i limitacions del diccionari de l’Acadèmia, operació que fa contrastant-lo amb el diccionari de l’IEC. L’exposició que Gumbau féu del seu treball va impactar en els assistents. A continuació, va donar la benvinguda als assistents Manel Sifre, de Castelló, professor de la UJI i membre de Taula. Sifre va reflexionar, tranquil i apassionat alhora, sobre la nostra associació i sobre la recuperació de l’ús social del valencià. Per a acabar la primera part de l’acte, Abelard Saragossà, el president de Taula, presentà el contingut del número 3 de la revista Aula de Lletres Valencianes.

saragossa

Abelard Saragossà presentant el número 3 de la revista Aula de Lletres Valencianes – Revista Valenciana de Filologia

La segona part de la Jornada va estar dedicada als treballs presentats a la Jornada. El primer va ser de Jesús Leonardo Giménez (tècnic lingüístic d’Alzira) i Jordi Giménez (tècnic lingüístic de Petrer) i versà sobre l’ortografia; concretament, sobre els accents diacrítics, que els autors proposen reduir dràsticament. Tot seguit, Ramon Córdoba (professor d’institut en Castelló) va parlar sobre u dels poetes valencians contemporanis més significatius, Marc Granell. De forma didàctica i panoràmica, va parlar, entre altres, del poemari Versos a Anna, el més afectuós, vitaliste i optimiste de l’autor. Seguí a esta intervenció l’exposició de la jove Anna Sastre (la Marina Alta), que tractava els factors que determinen l’aparició de les formes un i u, així com l’actuació que va tindre Pompeu Fabra en el tema. Per a acabar, estava prevista la intervenció de Sheila González (Alaquàs), que havia d’exposar un treball sobre l’anomenat «lo neutre». Malauradament, motius de força major varen impedir a l’autora vindre a Betxí.

Per a començar la tercera part de la Jornada, el jove Josep Meseguer-Carbó (Xert) va presentar als assistents Maestrat Viu, una organització que treballa amb molta força pel nord valencià. Tot seguit, Pep Saborit (les Alqueries) ens va parlar sobre el valencià de la Plana, del qual té un coneiximent enciclopèdic, i el va contrastar amb el valencià del nord i del sud. La carcassa final va vindre de Borriana: la intervenció de l’intel·lectual i politòleg Vicent Franch, que parlà sobre el valencianisme de Vicent Tomàs i Martí, artanenc que va viure a principi del segle XX.

saborit-mapa

Josep Saborit parlant sobre el valencià de la Plana

Des de Taula de Filologia Valenciana estem satisfets d’haver elaborat una Jornada que ha generat interés, ha aportat treballs publicables per a Aula de Lletres Valencianes i ha sigut satisfactòria per als assistents. Per això, volem perseverar en el nostre camí.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *