Mes: gener de 2018

100 anys de la Càtedra de Llengua i Literatura Valenciana a la UV

Lluís Fullana i Mira dirigí la càtedra (Font: Wikimedia Commons)

Fa 100 anys de la creació de la càtedra de llengua i literatura valenciana en la Universitat de València. Dos classes setmanals d’una hora al llarg del curs. El marc era el següent. A partir de 1909, el valencianisme social creix significativament, i fer en la Universitat de València dos classes d’una hora sobre el valencià en valencià era una passa avant important. Era un acte destacable tant en ell mateix com en relació a la restitució del valencià a l’Alma Màter. Al cap de quaranta anys, Sanchis Guarner va actuar de la mateixa manera. Buscava tots els mitjans possibles per a fer conferències i cursos en la Universitat de València, camí que finalment va permetre els estudis reglats de filologia valenciana.

Consulteu l’escrit de Josep Daniel Climent sobre l’efemèride en el seu blog L’interés per la llengua dels valencians.

La vàlua d’Enric Valor com a gramàtic: dos propostes

Font: Joanbanjo – Wikimedia Commons.

Ja podeu consultar el treball «La vàlua d’Enric Valor com a gramàtic: dos propostes», de Josep Saborit Vilar, publicat en el número 4 de la revista Aula de Lletres Valencianes – Revista Valenciana de Filologia.

L’autor hi analitza dos aproximacions diferents al gramàtic Enric Valor amb l’objectiu de mirar el grau d’objectivitat de cada una. La primera és un treball d’Abelard Saragossà, que conté aportacions concretes de Valor a la teoria lingüística i a la normativa; la segona és un treball de Maria Conca que critica el de Saragossà i que, segons Saborit, degrada l’obra lingüística de Valor perquè no presenta aportacions teòriques i normatives.

«Pren la paraula», un llibre clarificador

Ressenya de Jesús Leonardo Giménez publicada originalment en Posdata (Levante-EMV) el dissabte 21 doctubre de 2017

Josep Lacreu és un dels lingüistes que més contribuïxen a acostar norma i parla. La seua obra, a més de ser molt instructiva i didàctica, és representativa de la posada en valor del valencià de sempre i alhora de l’aperturisme necessari per a assolir un model de llengua modern, comunicatiu i rigorós normativament. En eixes línies motivadores s’inscriu el seu llibre, de recent publicació, Pren la paraula (ed. Àrbena, 2017), recopilació d’articles publicats, entre els mesos de juny de 2016 i març de 2017, en el blog del mateix nom i autor contingut en el web d’este mateix diari, Levante-EMV.

El llibre, de 203 pàgines, consta de 42 articles, dividits en quatre apartats temàtics: “Qüestions de llengua”, “Fonètica, fonologia i ortografia”, “Morfologia i sintaxi” i “Lèxic i semàntica”, on exposa amb arguments ben fonamentats diferents qüestions i aclariments lingüístics de gran utilitat per als usuaris d’esta llengua.

Continua llegint

Pin It on Pinterest